ОФСЕТОВ ПЕЧАТ НА ОПАКОВКИ: 4 КЛЮЧОВИ ТЕНДЕНДЕНЦИИ ЗА РАЗВИТИЕТО НА ТЕХНОЛОГИЯТА ОТ ПОСЛЕДНАТА ГОДИНА

Офсетовият печат е най-широко прилаганият метод за отпечатване на картонени опаковки. Голямото му разпространение се дължи на икономиите, които предлага, бързината и отличното качество на печат. Характерни за него са ярките цветове, изключително ясните и детайлни изображения. Технологията се утвърди като особено предпочитана в последните няколко години.

Офсетовият печат е най-добрият избор в случаите, когато са нужни повече количества и се търси оптимизация на цената. Получените изображения са ефектни, с голяма скорост на отпечатване на тираж и с минимални разходи, което прави технологията изключително популярна.

За да се превърне в ефективно средство за привличане на вниманието сред потребителите, офсетовият печат нямаше как да не се съобрази с актуалните промени в тяхното търсене и настроения. Четири от ключовите тенденции в областта на офсетовия печат, които се наложиха в последните две години, представяме накратко тук.

Разнообразието е все по-високо ценено

Съвременният потребител обръща все по-голямо значение на опаковката – колкото по-нестандартна и цветна е тя, толкова по-привлекателна е за него. Клиентите търсят индивидуални решения за печат на опаковки за всяка от промоционалните си кампании, сезони и други. Това важи и с пълна сила за всички други печатни продукти.

Бързината в печата има ключово значение

Офсетовият печат става все по-предпочитан именно поради краткото време за реакция, с което се характеризира технологията. С оглед на това продуктите да стигнат максимално бързо до магазина, респективно до крайния клиент, офсетовият печат може да предложи идеалното решение. Все по-често се налага да изпълняваме малки и средни поръчки с ограничено време.

Изискванията за качество също нарастват

Допреди известно време много от желаещите да получат високо качество при печат на крайния продукт трябваше да се ограничат в избора на технология. Офсетовият печат успя да достигне високо технологично ниво, за да не се правят компромиси в качеството за сметка на бързината. Съвременните офсетови машини използват алуминиеви плаки вместо филми. Характеризират се със значително по-високо качество и бързина на печата.

Устойчивостта и опазването на природата се превръщат във водещ фактор

Офсетовата печатна технология и използваните от нея консумативи имат значителни екологични предимства. Когато грижата за природата става все по-важна, това е фактор с водещо значение за мнозина търговци и потребители днес. При UV печат и покритие се постига дебел слой, който е ярък и устойчив на износване, в същото време е и по-екологичен.

Какво още е характерно за офсетовия печат?

Като тип печат офсетовият не е директен метод за отпечатване и се отнася към повърхностния такъв. При него нанасянето на мастилото става по повърхността на носители като хартия, картон и др. По това той се различава от дълбокия печат, защото при него мастилото се поставя в издълбано изображение на съответния носител.

Пренасянето на изображението върху хартията преминава през следните етапи:

1. Нанасяне върху печатна форма

Прехвърлянето на изображението се извършва първо върху цилиндър, обвит в гумено платно. Печатните форми са изработени от алуминиево-цинкова сплав, която има светлочувствителен повърхностен слой. Върху пластина се поставя дизайнът, който трябва да бъде отпечатан. Тя трансформира комбинация от основните четири цвята мастило или CMYK – това са циан, магента, жълто и черно мастило върху печатната хартия. Освен тях може да се използват и Pantone цветове. Офсетният печат използва пластина за всеки един от четирите цвята. Това, което трябва да се отпечата, се притиска към пластината, а после се експонира в ултравиолетова светлина. След проявяване се извършва отстраняване на непечатаемите елементи от пластината и тя е готова.

2. Пренасяне върху гумиран цилиндър

Следва поставяне на пластината върху цилиндъра на печатарската машина, а той си взаимодейства с намастиляващите и навлажняващи валове.

3. Отпечатване върху хартията

След като мастилото е предадено върху гумирания цилиндър, той чрез натиск отпечатва образа върху хартията. Процесът дава възможност печатът да може да бъде нанесен върху различни материали като хартия и картон, които са с различна попивателна способност, параметри и микрогеометрия на повърхността. В основата на технологията са мастила, които използват различното повърхностно напрежение в отделните зони на пластината. Едни от тях привличат мастилото и тогава се отпечатва цвят, а при останалите – не. При по-модерния офсет печат изображението се пренася по директен начин от електронен файл. От начина на подаване на хартията в печатарската машина зависи дали офсетовият печат ще бъде листов или ролен.

Особености на листовия и ролния офсетов печат

Листов офсетен печат

Този вид печат дава изключително детайлно качество на печата. Хартията може да бъде предварително нарязана на листове или това да стане впоследствие. Машините за листов офсетов печат се делят на цял формат, на половинки и четвъртинки.

Ролен офсетов печат

Хартията при него се качва на ролки. Той позволява да бъдат отпечатани както изображения със златен и сребърен цвят или цвят с метален ефект, така и холограмни елементи. Машините са високо оборотни и са снабдени с автоматизирани довършителни процеси като сгъване, набор и пакетиране.

Печатница „Райт пак“ разполага с пълноформатни шестцветни машини и с машина с формат 50/70 см. Това дава възможност да бъдат задоволени всички нужди на клиентите.

Офсетовият печат в „Райт пак“ се прилага не само за картонени, но и за гъвкави опаковки, опаковки от велпапе, луксозни опаковки и ЕКО опаковки. С помощта на технология като офсетовия печат печатницата създава иновативни и качествени опаковки за обслужване на специфичните нужди на индустрии като козметика, хранително-вкусова промишленост, фармация, цигарената индустрия и др.