ГЪВКАВИТЕ ОПАКОВКИ И ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ОФСЕТОВ РОЛЕН ПЕЧАТ – КЛЮЧ КЪМ УСТОЙЧИВОСТ И РЕНТАБИЛНОСТ ЗА ПРОИЗВОДСТВОТО НА ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ

гъвкави опаковки

Гъвкавите опаковки са част от богатото портфолио на „Райт пак“ и намират широко приложение в хранително-вкусовата промишленост. нейно основно предимство е това, че позволява отпечатване на опаковки с ниски първоначални разходи, без клишета и с отлично качество на отпечатъка Технологията на печат, която използваме е офсетов ролен печат.
В тази статия ще разгледаме характеристиките на гъвкавите опаковки и ще намерим отговор на въпроса защо са предпочитан избор за редица отрасли от хранително-вкусовата промишленост, започвайки от традиционни масови храни като ориз, леща, подправки, сирена и други млечни и месни продукти, до иновативни биохрани, хранителни добавки, протеинови барчета, „супер“ храни и др.

гъвкави опаковки - хранителни продукти гъвкави опаковки - хранителни продукти

Гъвкавите опаковки са леки, изискват по-малко материали за производство и имат ниски транспортни разходи, което ги прави по-изгодни и екологични. Осигуряват отлична защита на хранителните продукти, като спомагат за запазване на тяхната свежест, вкус и качество. И не на последно място, те предлагат по-голямо удобство за потребителите, тъй като са лесни за отваряне, съхранение и транспортиране.

1. ЗАПАЗВАНЕ СВЕЖЕСТТА НА ХРАНИТЕЛНИТЕ ПРОДУКТИ

Едно от най-значимите предимства на гъвкавите опаковки е способността им да запазват храната свежа. Гъвкавите опаковъчни материали осигуряват бариера за въздух, влага и светлина – факторите, които обикновено водят до разваляне и разграждане на храната.

Препоръчваме материали, които отговарят на нуждите на клиента според вида на продукта. Например, някои храни изискват висока бариера срещу влага, докато други изискват по-добра защита от светлина. Когато се използва правилната комбинация от материали, гъвкавите опаковки могат да удължат срока на годност на хранителните продукти, да намалят отпадъците и да поддържат качеството и свежестта на храната.

В печатница “Right Pack” персоналният подход към нуждите на клиента е от първостепенно значение. В зависимост от вида на продукта и условията на съхранение ние предлагаме най-подходящите решения за гъвкави опаковки.

гъвкави опаковки - хранителни продукти

2. УДОБСТВО И ЛЕКОТА НА ИЗПОЛЗВАНЕ

Гъвкавата опаковка е проектирана да бъде лесна, удобна, отворена и затворена. Може да се печата в различни размери и форми, което го прави подходящ за много хранителни продукти – от ядки, снаксове и сушени плодове до подправки, паста, млечни и месни продукти и много други. Този тип опаковка помага за намаляване на отпадъците, тъй като потребителите могат лесно да консумират само това, от което се нуждаят, и да запазят останалото за по-късно.

Гъвкавата опаковка идва от печатарските машини под формата на ролки, но преди това се уточнява точният размер и местата, където ще се нанасят „разрезите“.

В “Right Pack” произвеждаме и “Doypack”, опаковки с цип, отлично решение за различни хранителни продукти.

3. РЕНТАБИЛНОСТ И УСТОЙЧИВОСТ

Както бе споменато по-горе, основното предимство на използването на технологията за офсетов печат за производство на гъвкави опаковки е липсата на първоначални разходи за плочи, които са задължителни за флексопечат. Това прави късите тиражи по-изгодни и позволява чести промени или модификации на дизайна. В допълнение, гъвкавите опаковки изискват по-малко материал, заемат по-малко място и имат по-ниско тегло, което намалява разходите за транспортиране и съхранение.

Ето защо гъвкавите опаковки се очертават като предпочитан избор за няколко компании в сектора на здравословните храни.

В “Right Pack” се произвеждат гъвкави опаковки за здравословните протеинови блокчета “FitSpo”, за “супер” храните “My Roo’bar” на компанията “Smart Organic”, както и за други утвърдени и нововъзникващи компании в производство на здравословни и „умни“ храни.

гъвкави опаковки - хранителни продукти

4. ЕФЕКТЕН ДИЗАЙН

Офсетовият ролков печат позволява гъвкави опаковки да бъдат отпечатани с висококачествени графики и дизайн, предоставяйки на нашите клиенти свободата да създават запомнящи се и отличителни продукти. Освен това, той опростява производствения процес, когато даден продукт има много вариации и чести промени в дизайна.

Офсетовата ролна печатна машина на “Right Pack” е седемцветна плюс една флексо секция. Разполагаме и с машини за ламиниране, скоростно развиване и производство на дойпак опаковки с приложение с цип.

гъвкави опаковки - хранителни продукти

В заключение, гъвкавите опаковки промениха начина, по който опаковаме и консумираме храна през последните няколко години. Способността им да поддържат храната свежа, удобството и лекотата на използване, рентабилността и устойчивостта ги правят предпочитана опция за опаковане на различни хранителни продукти.

Компаниите в този сектор непрекъснато търсят по-удобни и устойчиви опции за опаковане, а гъвкавите опаковки ще продължат да играят решаваща роля за посрещането на тези изисквания и оформянето на бъдещето на опаковането на храни.

В „Right Pack“ прогнозираме, че печатът на гъвкави опаковки ще продължи да се развива с високи скорости. Ще станем свидетели и на вграждането на повече видове материали, някои от които ще бъдат биоразградими опаковки.