ОПАКОВКИ ЗА КОЗМЕТИЧНИ ПРОДУКТИ – ТЕНДЕНЦИИ ПРЕЗ 2023

opakovki za kozmetichni produkti

Един от ключовите елементи, който оказва влияние върху продажбите на козметични продукти, е тяхната опаковка.
В тази статия ще разгледаме новите тенденции в опаковките за козметичната индустрия като една от най-динамичните. Разбира се, някои са мимолетни, а други трайни, но това, което е сигурно, е, че производството на продукти за красота и здраве се развива непрекъснато.
Печатница „Райт пак“ е производител на опаковки за козметичната промишленост и дългогодишен партньор на много козметични марки – български и световни. Заедно с тях следим изискванията на потребителите и се стремим да отговорим на тях.

Тенденции в производството на козметични опаковки

Ето кои са нашите съвети и наблюдения в тенденциите за дизайн и производство на картонени опаковки за козметика и как офсетовата печатна технология се променя, за да отговори на тях.

Доминацията на минимализма и търсенето на устойчивост продължава

Минимализмът в картонените опаковки за козметика се наложи като водеща тенденция през последните години до такава степен, че вече има нов термин – „скинимализъм“ (от англ. ез. skin – кожа, skinimalism).
„Скинимализмът“ обобщава желанието на потребителите на козметика да инвестират в марки, които се развиват устойчиво и това намира отражение в една от първите точки на комуникация – опаковката.

kartoneni opakovki za kozmetika

Проучване на Мckinsey относно развитието на производството на опаковки в световен план посочва, че 75% от организациите са поели ясни ангажименти за устойчиво опаковане, но едва 30% са подготвени да отговорят на тези изисквания и успяват да ги реализират. Също така само 15% от организациите имат ясни показатели относно рециклируемостта, устойчивостта и начина на дизайн и производство на опаковката си.

Накратко, за да отговорят на нарастващите желания на потребителите за природосъобразност, производителите на козметика следва да инвестират в рентабилно произведени опаковки и да заложат това в плановете и в комуникацията си.

В печатница „Райт пак“ можем да отговорим на тази нужда за устойчивост, тъй като вече са извършени инвестиции за над 4 милиона евро в ново нискоемисионно оборудване, което намалява въглеродния отпечатък. Също така част от довършителните дейности, като например полагането на частичен UV лак, вече може да се извърши без брак на хартия.
Готови сме да споделим нашия опит и познания, така че заедно с клиентите си да работим по създаването и производството на устойчиви опаковки за козметичната промишленост.

opakovki za kozmetika

Тенденцията за ярки и смели цветове в опаковките за козметика

Знаете ли, че цветът влияе на 85% от решенията за покупка?
Една от най-горещите тенденции в козметичните опаковки е използването на смели и ярки цветове с интересни елементи. Защо?
Смята се, че те отговарят на постоянното търсене на изява от страна на доминиращото поколение на пазара на козметични продукти – милениълите. Опаковката следва да бъде леко „шумна“ и да се откроява в социалните мрежи. В тази тенденция наблюдаваме няколко основни вариации.

  • Пастелните градиенти, които говорят за естетика
  • Естествените земни нюанси
  • Ярките цветове, подсилващи усещането за оптимизъм и младежка креативност
  • Ретро палитри от шейсетте

opakovki za parfumi

Сами можете да се досетите, че за реализирането на която и да е от горепосочените тенденции се изисква безкомпромисно качество на печата.
Офсетовият печат предлага отлични възможности за възпроизвеждане на цветовете, позволявайки точно да се пресъздаде широк спектър и градиенти. Тази гъвкавост е от особена важност за производството на опаковки за козметични продукти и позволява използването на ярки и сложни цветови комбинации.

Блестящи текстури и холографски металици

opakovki za parfumi
Съчетаването на различни технологии в довършителните дейности е евъргрийн тенденция в производството на луксозни опаковки за козметиката, която доминира и през тази година.
От използването на златни и сребърни фолиа до нанасянето на релефи, в печатница „Райт пак“ имаме богат опит в подбора и правилното използване на довършителните дейности, така че опаковката на продукта да бъде наистина впечатляваща.

opakovki za kozmetichni produkti

„Смарт“ опаковките се използват все по-често и за козметични продукти

Козметичните марки все по-често използват технологии като QR кодове и цифрово проследяване, за да осигурят на потребителите лесен достъп до допълнителна информация за продуктите, подробности за съставките или участие в игри и други промоционални активности. В „Райт пак“ интегрираме успешно офсетовия печат с интелигентните решения за опаковане, като така помагаме на марките да подобрят прозрачността и ангажираността с клиентите си с интерактивни и информативни опаковки.

kartoneni opakovki za kozmetika
Надяваме се нашите проучвания и наблюдения да са полезни на компаниите от сектора за красота и здраве. В обобщение, ние от печатница „Райт пак“ продължаваме да следим динамичното развитие на производството на опаковки за козметика. Смятаме, че инвестициите ни в нови технологии и ноу-хау съответстват на устойчивите практики, които се налагат в световен мащаб и отговарят на изискванията на съвременните потребители. Готови сме да подкрепяме смелите идеи на нашите клиенти за разработването на иновативни опаковки за красота и здраве!